Dilimizde “Blok Zinciri” anlamına gelen Blockchain veriyi istediğimiz şekilde yazma, silme ve güncellememizi sağlamaktadır. Veriyi bloklar halinde gönderir. Gelen bu bloklar belirli kurallar çerçevesinde oluşturduktan sonra sisteme yazılır. Böylece blok tüm kayıt defterlerine yapısına dağılmış olur. Yeni bir blok geldiği zaman bir önceki bloğun özeti alındıktan sonra ikinci blok oluşturulup zincire eklenir. Eğer blok zincirinden bir bilgi çıkarılacak yada değiştirilecekse blok zinciri kırılır ve kayıt defterinden çıkartılır. Blockchain yeni bir işlem yada düzenlemede bütün bloklar değerlendirmek ve doğrulamak için algoritmalar yürütür. Eğer çoğunluğu doğru ise blok zincirine yeni bir blok olarak eklenir.

BLOCKCAHİN KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

Blockcahin teknoloji genel olarak Bitcoin ve Kripto paralardır. Blockhain teknolojisi her ne kadar sıklıkla kripto para birimiyle akla gelse de merkezi ya da merkezsiz bir çok endüstride kullanılabilmektedir. Bankalardan hükümetlere, akıllı sözleşmelerden noter işlemlerine kadar bir çok kullanım alanı bulunmaktadır.

Finans ve kamu sektörlerinde, sağlık, sanayi, IOT, gibi sektörlerde başlıca öne çıkan kullanım alanlarıdır. Kamu sektörlerinde oylama sistemlerinde entegre edilmesinde, dijital kimlik, dijital pasaport, doküman yönetimi, vergi sistemi ve sosyal güvenlik sistemlerinde bu teknolojiden yararlanılmaktadır. Finans sektöründe ödeme işlemlerinde, alım satım işlemleri gibi alanlarda kullanılır. Aynı zamanda tedarik zinciri kontrollerinde de daha şeffaf ve güvenilir bir süreç olmasını sağlar.

BLOCKCHAİN İLE BİTCOİN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bitcoin herhangi bir merkeze bağlı olmadan çevrimiçi içi işlemlerin gerçekleştirilmesini için kullanılan bir kripto para birimidir. Blockchain ise bitcoin ile gerçekleştirilen işlemlerin depolanması ve açık kayıt defteri olarak çalışan teknolojidir. Bitcoin blockchain olmadan çalışması imkansızdır.

BLOCKCHAİN CÜZDANI NEDİR?

Blockchain cüzdanı (Blockchain Wallet) kripto para alınması, gönderilmesi veya tutulması için kullanılan depo aracıdır. Bu cüzdanlarda cüzdan kimliği ve özel anahtar adında iki kod bulunur. Hesap oluşturmada kullanılan kullanıcı adına kullanıcı kimliği, şifreye ise özel anahtar diyebiliriz. Başka bir cüzdana hızlı ve güvenli bir şekilde para gönderebilmek için cüzdan kimlik kodunu öğrenmemiz yeterlidir. Özel anahtar ise kimseyle paylaşılmamalıdır.

Blockchain teknolojisinde merkezi bir yerin olmaması avantajlarından en önemlisi sayılabilir. Diğer avantajları ise anonim, dağıtık ve kamusal olmasına karşın bozulamaz oluşudur. Aynı zamanda hacklenemezdir çünkü bilgi kayıt zincirinde bilgilerin bozulması için kayıt defterindeki tüm blokların değiştirilmesi gereklidir, bu da neredeyse imkansız bir işlemdir.


Nedir? kategorisinde ki diğer yazılımızı da okumanızı tavsiye ederiz!