Ürün ve hizmet veren kuruluşların gelecekte daha da başarılı olarak varlıklarını devam ettirebilmeleri, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sayesinde mümkün kılınmaktadır. Çalışanlarını iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyarak maddi ve manevi zararı en aza indirmeyi politika edinmiş işletmeler sayesinde güvenli çalışma ortamları, yüksek performans, iyi iletişim, kalite ve verimliliğin arttırılması sağlanmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) ortak komitesine göre iş sağlığı, yürütülen işten kaynaklı tüm çalışanların fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak huzurunun mümkün olan en üst seviyede sağlanması, çalışanları çalışma koşullarından kaynaklı sağlık sorunlarından korunması ve çalışanların kapasitelerine uygun mesleki alanlarda çalıştırılması hedeflerini kapsar. İşin insana, insanında işine uygun hale getirilmesini hedefler.

İş güvenliği ise işin yürütümü esnasında kişi ve kişilerin sağlığına, yürütülen işe ve işyerine zarar verme potansiyeli bulunan ve birçok sebepten kaynaklanabilecek tüm olumsuz durumlardan korunmayı hedefleyen planlı çalışmaların bütününü ifade eder.

İş sağlığı ve güvenliği çalışanların kişisel sağlık ve güvenliği dışında aynı zamanda işletmenin ve üretimin güvenliğini de kapsayan bir sistemdir. Üç ayrı unsurun birbirini tamamlaması halinde ancak tam anlamda iş sağlığı ve güvenliği sağlanabilir. Özellikle öncelikli olan çalışan güvenliği ancak diğer unsurla birlikte sağlanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Çağdaş hukuk devleti olmanın ilk kuralı vatandaşlarının yaşama hakkını koruma altına almaktır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarıyla güvenilir ve her anlamda sağlıklı çalışma ortamları yaratılarak çalışanların beden sağlığı ve ruh sağlığı korunmuş olup maddi manevi tüm hakları güvence altına alınmış olacaktır. İş sağlığı ve güvenliği konuları genel yapısı itibariyle çalışma hayatını öncelik edinmiş olarak gözükse de insanların kişisel haklarını koruma altına alarak çalışma hayatları dışında özel hayatlarına da pozitif etkiler sunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı çağdaş devlet politikasını benimsemiş olan devletler çalışanlar için gerekli tedbirleri belirlemek, uygulatmak ve gerekli düzenlemeleri yaparak denetlemekle yükümlüdür.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDI OHSAS/TS 18001

Gün geçtikçe önemini arttıran iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri kuruluşlarında genel stratejileriyle birlikte ele alınarak sürekli iyileştirme politikasıyla uygulanmaya devam etmektedir. Tüm üretim ve hizmet sektörlerinde çalışma hayatının çalışanlar için sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi durumu kanunlarca zorunlu kılınmasıyla İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standartları oluşturulmuştur. Bu standartlardan biri olan OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, 1999 yılında Britanya Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından yayınlanmış olup Occupational Health and Safety Assessment Series ifadesinin baş harfleriyle kısaltılarak isimlendirilmektedir.

OHSAS 18001 her türlü sektöre uygulanabilen, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden risklerin belirlenmesini, analiz edilmesini sağlamakla birlikte bu risklerin kabul edilebilir seviyeye indirildiği, yasal mevzuatlara uygun, uluslararası geçerliliği olan bir yönetim sistemidir. OHSAS 18001 yönetim sistemi sayesinde iş yerlerinde proaktif yaklaşım benimsenerek olası tehlikelerin zarara yol açmadan belirlenmesi ve önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulamadaki temelini PUKÖ döngüsü oluşturmaktadır. Deming Döngüsü veya Shewhart döngüsü olarak da adlandırılan PUKÖ döngüsü, asıl amacı sürekli iyileştirmek olan bir döngüdür. PUKÖ döngüsü herhangi bir çalışma yada değişimin gerçekleşebilmesi için uygulanan, dört adımdan oluşan (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al) ve tekrarlı kullanılabilir bir araçtır.

Asıl amacı kuruluş bağlamında İş Sağlığı ve Güvenliği risklerini kontrol ederek performansının iyileştirilmesini sağlamak olan OHSAS 18001, ürün ve hizmet güvenliğinden önce iş sağlığı ve güvenliğini ele almaktadır. Geçmişten günümüze iş kazaları ve meslek hastalıkları olarak karşımıza çıkan acı tablolardan sonra iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasını hedefleyen OHSAS 18001 sayesinde arka plana itilen ve ne yazık ki önemsenmeyen iş sağlığı ve güvenliği bilincinin çalışanlar ve işletme açısından uygulamaya alınması sağlanmaktadır.

Mühendislik kategorisindeki diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!