ISO (International Organization for Standardization) 1947 yılında bağımsız bir sivil toplum örgütü olarak kurulmuştur ve İsviçre Cenevre merkezlidir. Dünyada 138 ülke ISO’ya üyedir. Ülkemiz de bu ülkelerden biridir. Bu zamana kadar çok sayıda standart yayımlamıştır. Bugün bilinen 23000’e yakın standart ve farklı farklı ülkelerde 164 adet temsilcisi bulunmaktadır.

ISO’ nun vermiş olduğu bazı belgeler

  • ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi
  • ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi
  • ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
  • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
  • ISO 13845 Tıbbi cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgesi

şeklindedir.

ISO 9000 Serisi

ISO tarafından 1987 yılında hazırlanan ISO 9000 Standartları Serisi, bir kalite sistem standardı olmakla birlikte, işletmelerin müşterilerinin taleplerini en iyi şekilde karşılayabilmesi için içerisinde kurması gereken kalite yönetim sistemini tanımlamakta ve sistemin dokümantasyonu, kontrolü ve bunların sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan şartları kapsamaktadır. ISO 9000, temelde bir kalite sistemi oluşturmak veya mevcut kalite sistemini değerlendirmek amacıyla kullanılan bir kalite güvence modelidir. Bu standartlar sadece üretim veya hizmet sektörlerinde değil tüm sektörlerde uygulanabilir standartlardır. Örneğin; gıda, güvenlik, sağlık, enerji, otomotiv sektörleri gibi.

ISO 9000’in işletmeye sağladığı faydalar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • İşletmede kalite anlayışının gelişmesi
  • Kar, verimlilik ve pazar payında artış
  • Etkin bir yönetim
  • Maliyetin düşmesi
  • Çalışanların motivasyonu ve iş tatmini
  • Kurum içi iletişimin gelişmesi
  • Faaliyetlerin izleminin ve kontrolünün kolaylaşması
  • Müşteri şikayetinin azalması, memnuniyetin artması ve iadelerin azalması

Literatürde birçok farklı tanıma sahip olan kalite kavramı, ISO 9000 Kalite Standartları Serisi’nde “Amaca uygunluk ve kullanımda güvenlik” olarak tanımlanmıştır.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

ISO 9001 etkili bir kalite yönetiminin oluşunu ifade eden bir standarttır. Bu standarda sahip olunması için gereken koşullar mevcuttur ve bu koşullar gerçekleştiğinde ISO 9001 belgesi alınabilir. Bu belge ile birlikte işletme ürettiği mal veya hizmetin uluslararası Kabul gören bir standarda uygun olduğunu belgelemiş olmaktadır, Dünyada bir çok büyük kuruluş tarafından oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bu belgeler işletmelere büyük avantajlar sağlamaktadır.

ISO 9001 her firmanın kullanabileceği toplam kalite yönetimini kapsayan bir standarttır. Diğer kalite belgeleri alınmadan önce firmanın alt yapısını kurmak için bu belge mutlaka alınmalıdır.

İşletmenin ISO 9001 belgesine sahip olması o işletmenin kalite anlayışını benimsediğini gösterir. Bu anlayış işletmeye karlılık sağlayacak ve verimliliğini artıracaktır. Gerek yönetimde gerekse çalışanlarda olumlu sonuçlar yaratacaktır. Bir işletme için en önemli nokta olan müşteri memnuniyetinde de artış gözlemlenecektir.

Belgeyi alan işletmeler, genel kalite standartlarını karşıladığını beyan etmiş olurlar. Bu beyan işletmenin prestijini her anlamda olumlu etkiler.

ISO yani Uluslararası Standartlar Organizasyonu 5 yıl aralıklarla standartları gözden geçirerek ve tespit edilen ihtiyaçlara göre üzerinde düzenlemeler yaparak bu standartları yenilemektedir, ardından yeniden yayımlamaktadır.  Sürekli güncellenen belgenin en son hali ISO 9001:2015‘dir.

Risk tabanlı bir yaklaşıma sahip olması bu versiyonun en belirgin özelliğidir. Bu risk tabanlı yaklaşım ile sistemin reaktif halden proaktif hale gelmesi, sürekli iyileştirmenin desteklenmesi, önleyici faaliyetler yerini risk tabanlı yaklaşımın alması hedeflenmektedir.


Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!