Lojistik, ürünün başlangıç noktasından itibaren üreticiden son tüketiciye, son tüketimden geri dönüşüme kadar olan süreçtir. Müşterinin istekleri de düşünülerek planlama ham madde, yarı mamul, maliyetlerin düşürülmesi gibi süreçlerin yönetilmesini sağlamaktadır.

Lojistik müşteri servisi, talep tahmini, stok kontrol, malzeme elleçleme, sipariş işleme, parça ve yedek parça servisi, fabrika ve depo seçimi, malzeme temini, paketleme – ambalajlama, tersine lojistik, taşıma, nakliye ve trafik yönetimi ve depolama alanlarında kullanılabilmektedir.

E-Lojistik e-ticaret işlemlerinde ürünün hareketlerinin planlanması ve kontrol edilmesini için verilen lojistik işlemlerine denilmektedir.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN DALLARI

Tedarik Zinciri: Ham maddenin sipariş edilmesinden, ürünün üretilip müşteriye iletilmesine kadar olan sürecin yönetilmesini ifade eder.

Fiziksel Dağıtım: Nakliye ve dağıtım işlemlerinin bir çok farklı ulaşım yolları kullanılarak gönderilmesini ve planlanmasını ifade eder.

Ambalajlama: ürünlerin son tüketiciye sağlam iletilmesini sağlayan koruyucu kaplama yapılmasıdır.

Gümrükleme: Yurt dışı satışlarda devletin belirlediği işlemlerin yapılmasınıdır.

Depolama: Üretilen mal ve hizmetlerin saklanma alanını ifade etmektedir.

Stok Yönetimi: Depoda bulunun malların ne kadar bulunduğunu ve tedarikçilere ürünün ne zamana kadar yeteceğinin hesaplamalarını yapar.

LOJİSTİĞİN 7 DOĞRUSU

  • Doğru ürün
  • Doğru şartlarda
  • Doğru miktarda
  • Doğru yerde
  • Doğru zamanda
  • Doğru maliyette
  • Doğru müşteri

LOJİSTİKTE DIŞ KAYNAK KULLANIMI

Şirketlerde lojistik kullanımı sırasında hem maliyet hem de verimlilik gibi faaliyetlerden dolayı nakliye işlemlerini kendileri gerçekleştirememektedir, bu yüzden lojistik işlemlerinin bir kısmı veya tamamının gerçekleştirilmesi için lojistik firmalarına işin devreder. Bu devir işlemlerine “Lojistikte Dış Kaynak” kullanımı olarak tanımlanır. Lojistikte dış kaynak kullanım sürecine 3PL yani üçüncü parti lojistik denilmektedir. Üç sayısının kullanılmasının nedeni gönderici ve alıcı arasında bağ görevi yapan, işlerin devredildiği üçüncü bir şirketin olmasındandır. 3LP’nin bir sonraki aşaması LLP (Lider Lojistik Sağlayıcı- Lead Logistics Provider), işlemlerin yapılmasını sağlayan diğer şirketin çalışanlarını kendi bünyesine katarak işlemlerini gerçekleştirmesidir.

TERSİNE LOJİSTİK NEDİR?

Ürün değerinin korunması veya yok edilmesi için ham maddelerin süreç içi stokların, nihai ürünler ve gerekli bilgilerin tüketimden üretim noktasına doğru olan sürecin planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesidir. Normal sürecin tam aksi olarak da ifade edilebilir. Geri dönüşüm için kullanılan atıkların toplanması ve üretime gönderilmesi işlemi gibi olaylardır. Ürünün kalite kontrol işlemlerinde başarısız olması, garanti kapsamındaki geri dönüşler, teslimatın yanlış ve hasarlı olması, tamir amaçlı geri çağırımlar ve ürünün hatalı olmasından kaynaklı geri dönüşler gibi faktörlerde tersine lojistik olarak sayılmaktadır. Ürünün tekrar üretime dönmesi malzeme kullanımda maliyetleri azaltama da bize fayda sağlamaktadır. Ayrıca stokta tutma maliyetlerini de azaltacaktır. İleriye yönelik planlamanın zor olması, sürecin izlenebilirliği az olması ve ürün kalitesinin değişken olması gibi dezavantajları da bulunmaktadır.


Nedir? kategorisindeki diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!