Normal olarak tükettiğimiz öğünler oruç tuttuğumuz zamanlara göre biraz farklılık gösterebilir. Kahvaltı ve akşam yemeği saatlerimiz değişmektedir. Bu durum biraz da kişiden kişiye değişmektedir. İşte tam da bu nokta da Ramazan ayında sağlıklı beslenmek ve dengeli olmak oldukça önemli. Şimdi nelere dikkat etmeliyiz beraber bakalım.

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler boyunca aç kaldığımız mübarek Ramazan ayı aslında bizim için bir nimet, hem dinen hem de beden sıhhatimiz için oldukça faydalıdır. Bu yazımızda sizlere “Oruçluyken neler yapmalıyız? Nasıl bir yol izlemeliyiz?” gibi soruların cevabını vereceğiz.

  • Günlük hayatta kaç öğün beslenirsek beslenelim, oruç tuttuğumuz bu zamanlarda bu öğünlere daha çok dikkat dikkat etmeliyiz. İftar, sahur ve iki vakit arasında toplam 3 öğün alabiliriz.
  • Öğünlerden biri olan sahuru asla atlamamalıyız. Mutlaka sahura kalkmalıyız. Bu vücudumuz için oldukça önemlidir.
  • İlk öğünümüz olan sahurda fazla yağlı ve baharatlı ağır gıdalar tüketmemeliyiz. Daha çok tok tutan ve bizi dinç tutacak gıdalar tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
  • Sahurda sulu yemekler yerine çorba tüketebiliriz. Sıvı gıdalar tüketmek bizi ayakta tutacaktır.
  • İftar yemeklerinin vazgeçilmez başlangıcı çorbalardır. Çorbayla orucumuzu açtıktan sonra biraz ara verip ana yemekle iftarımıza devam edebiliriz. Yavaş ve ağır yemek midemiz açısından oldukça sağlıklıdır. Çünkü hızlı ve birden yemek vücut dengemizi bozar.
  • Yemekten sonra ağır tatlılardan kaçınmalıyız. Şerbetli ve yoğun tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edebiliriz.
  • İftar sonrası biraz dinlendikten sonra meyve, kuru meyve, kuru yemiş tüketmek ara öğün olarak bize iyi gelecektir.
  • Eğer imkan varsa iftar sonra kısa yürüyüşler yapabiliriz.
  • İftar hazırlarken kendimizi düşünüp ona göre yemekler hazırlamalıyız. Ne olursa olsun ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmalıyız.
  • Aralıklarda bol su içmeyi unutmamalıyız.

Oruç Tutarken Vücudumuzda Neler Olur?

İlk 3 güne bakalım. Son sahuru yaptıktan 8 saat sonra mide ve bağırsaklar tüm yediklerimizi sindirir ve vücut oruç tuttuğumuzu anlar. Doğal olarak enerjiye ihtiyacımız olur. Bu yüzden karaciğer ve kaslar glikoza (şeker) yüklenir. Glikoz tükendiği zaman sıra vücuttaki fazla yağlara gelir. Bu da bizim için bir artı aslında vücuttaki fazla yağ yıkımı kilo vermemize yardımcı olabilir. Saatler ilerledikçe vücutta bir uyku hali, halsizlik ve baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkar. Bunun sebebi iftar ve sahur arasında ki su alımı azlığından kaynaklanıyor. Vücut bu arada da terleme ile sıvı atıyor. Bu yüzden kendimizi ayarlayıp dengeli sıvı almalıyız. Sona doğru yaklaştıkça vücudumuz bu duruma alışkanlık gösteriyor. Hatta birçok fayda bile sağlıyor. Normal günlerde sürekli yediğimiz için bazı organlar görevini tam olarak yerine getirmekte zorlanıyor. Bu sayede vücuda bir reset atmış oluyoruz. Ramazanın ilk 2 haftasını tamamladıktan sonra vücut toksinlerden alınmaya başlıyor.

İlk bir hafta içerisinde ise, günler ilerleyip vücut alıştıktan sonra karbonhidrat ve protein gibi önemli besinleri tüketmek gerekecektir.

10 ve 15. Günler arası artık tamamen vücudun belli bir düzene girdiği günlerdir. Bu günlerde tüm bedenimiz kendine bir düzen oluşturmuş oluyor ve vücuttaki zararlı olan tüm şeyleri silip süpürüyor diyebiliriz.

Geldik son 2 haftaya. Bu dönemi son dönem olarak adlandırabiliriz. Bu günlerde beynimizin bir çok fonksiyonu iyi yönde çalışır durumda oluyor. Konsantrasyon, hafıza ve dikkat gibi konularda kendimizi arındırmış oluyoruz.

Benden sizlere ufak bir tavsiye oruç tutmak sağlık açısından gerçekten önemli ve faydalıdır. “Oruç tut sıhhat bul.” demişler ne kadar da doğru. Eğer hiç denemediyseniz tavsiye ederim. Şimdiden herkese sağlıklı ve koronasız bayramlar. 🙂


Gıda kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi okumanızı da tavsiye ederiz.