”Bir dil, bir insan demektir.” sözünün ne kadar doğru ve önemli bir söz olduğundan bahsetmek isterim. Artık hepimiz İngilizce yetkinliğini kazanmamız gerektiğinin farkındayız. Akademik kariyer veya özel sektör fark etmeksizin her iş alanında önümüze çıkan bu dil bariyerini aşabilmek için sizlere bazı önerilerde bulunacağım. Ayrıca bahsedeceğim önerileri İngilizce dışında öğrenmek istediğiniz başka yabancı diller için de kullanabilirsiniz.

Yabancı bir dili öğrenmek tabi ki size iş imkanları sunacaktır ama bunun yanı sıra hem yeni bir kültürü tanımış olacaksınız hem de o kültürdeki insanlarla tanışarak sosyalliğinizi arttıracaksınız. Dil öğrenmek farklılaşmak ve gelişmek için oldukça güzel bir adım olacaktır.

Öncelikle bir dili öğrenirken bunu zorunluluk olarak düşünmemenizi, bir hobi olarak algılamanızı tavsiye ederim. Bu sayede dil öğrenirken yaşadığımız stres unsurunu azaltmış olacağımızı düşünüyorum.

  • Dil öğrenirken yapmanız gereken en önemli şey önünüze çıkan pratik yapma fırsatlarını değerlendirmenizdir. Kelime hazineniz kısıtlı olsa bile cümle kurmaya çalışmalısınız. Kendinizi ifade etmekte zorlanmanız çok normal ama vazgeçmeden ve zihninizdeki bariyeri aşarak konuşmaya gayret etmelisiniz. Burada önemli olan nokta eksiksiz ve mükemmel konuşmak değildir. Dikkat etmeniz gereken çaba göstererek o dili konuşmaya gayret etmektir.
  • Yeni bir dil öğrenmek sabır ve zaman isteyen bir uğraştır. Bu yüzden aceleci ve mükemmelliyetçi olmayı bir kenara bırakarak kendinize zaman tanımalısınız.
  • Yeni bir dil öğrenmek cesaret işidir. Konuşma pratiklerinizi yaparken ”Hakkımda ne düşünürler?” veya ”Bana gülerler mi?” gibi soruları bir kenara bırakmalısınız. ”Ben bu dili öğreneceğim.” diyerek cesaretlenmeli ve kararlı bir şekilde pratik yapmaya devam etmelisiniz.
  • Dil öğrenirken çoğumuzun korktuğu bir mesele vardır: Hata yapmak. Ama bilmelisiniz ki bize en çok şeyi öğreten de hatalarımızdır. Bu yüzden hata yapmaktan korkmamalısınız.
  • Mutlaka bir not defteriniz olmasını öneririm. Yolda, bir yere gidip gelirken harcadığımız o boş zamanları not defterinizle değerlendirebilirsiniz. Not almak bir bilgiyi öğrenmeniz için beyninize süre tanımak gibidir ve dil öğrenmenin en önemli püf noktalarından biri de tekrarlamaktır. Öğrenmeniz gereken kelimeleri, fiilleri, basit cümlelerinizi not almanız ve notlarınızı yanınızda taşıyarak boş zamanları değerlendirmeniz dilinizi geliştirmede büyük katkı sağlayacaktır.

Gramer

Dil öğrenme aşamanızda o dilin cümle yapısını ve dil bilgisini öğrenebileceğiniz bir kitabınız olmasını tavsiye ederim. Gramer bir dilin omurgasıdır ve dil ile ilgili en önemli bilgidir. Bu konuda kitabınızdan her gün alıştırma yapmayı ve gramer bilgisini oturtmayı önemseyin. Gramer bilginiz geliştikçe kendinize olan güveniniz artacak ve basit cümleler kurmaya başlayabileceksiniz.

Amacımız basit cümleler kurmak olduğu için ilk önce fiil çekimlerini öğrenmekle başlayabilirsiniz. Çünkü fiil cümleye anlam katan en önemli unsurdur. Zor ve karmaşık filler yerine gelmek, gitmek, almak, vermek gibi basit ve temel fillerle başlamanızı öneririm.

Fiil çekimlerini öğrenirken şimdiki zaman çekimlerinden yola çıkarak geçmiş zaman, gelecek zaman ve geniş zaman olarak devam edebilirsiniz. Burada önemli olan nokta tüm zamanları aynı anda çalışmamanızdır. Acele etmeyin ve bilgileri sindire sindire ilerleyin.

Öğrendiğiniz fiiller ile cümleler kurun ve hayatınızda uygulamaya çalışın. Örneğin ”Okula gidiyorum.” cümlesini kurduysanız okula giderken bu cümleyi aklınızdan geçirin ya da eve dönerken ”Eve gidiyorum.” cümlesini kurmaya çalışın.

Kelime Hazinesi

Kelime hazinenizi geliştirmek için birden çok yöntem vardır.

  • Yanınızda taşıyabileceğiniz büyüklükteki bir deftere ya da katlanabilir kağıtlara kelime listeleri hazırlayarak gün içinde tekrar tekrar okuyabilirsiniz.
  • Evdeki nesnelerin üzerine renkli kağıtlarla önemli kelimeleri yapıştırabilirsiniz. Böylece evde dolanırken bile gözünüz bu kağıtlara takılacak ve kelimeleri zihninize oturtacaksınız. Önemli kelimelerin yanı sıra mobilyalara kendi isimlerinin yabancı dildeki karşılığını da yazabilirsiniz. Örneğin bir sandalyeye ”chair” yazmak gibi olabilir.
  • Kendinize bir kelime tombalası hazırlayabilirsiniz. Öğrenmek istediğiniz dilde bir kelime çektiğinizde Türkçe karşılığını ya da Türkçe bir kelime çektiğinizde de yabancı dildeki karşılığını söyleyerek ilerleyebilirsiniz.

Telaffuz ve Konuşma

  • Teleffuz ve konuşmanızı geliştirebilmek için size önerebileceğim ilk şey kendi kendinize konuşmak ve basit dialoglar kurmaya çalışmaktır. Bu konuda kendi sesinizi kaydedip dinleyerek tekrar edebilirsiniz.
  • Google Translate kullanarak zorlandığınız kelimelerin telaffuzunu dinleyip ardından siz söyleyebilirsiniz.
  • Kendinize bir dil partneri bulabilirsiniz. Yabancı kültürdeki insanlarla sohbet edebilir, mektuplaşabilirsiniz ya da online platformlarda görüşme sağlayabilirsiniz.
  • Basit ve anlaşılabilir çocuk kitapları alarak bunları sesli bir şekilde okuyabilirsiniz. Sevdiğiniz ve hikayesini bildiğiniz bir kitaptan başlamanız size iyi gelecektir. Kitabı okurken de yanınızda not defterinizin olmasını ve bilmediğiniz kelimeleri not almanızı tavsiye ederim.
  • Günlük hayatta herhangi bir işinizi yaparken arka fonda öğrenmek istediğiniz dilde bir müzik, dizi vs. açık olması size katkı sağlar. İlk başta anlamasanız bile dile karşı olan kulak dolgunluğunuzu arttıracaktır. Aktif bir dinleme yapıyorsanız da kişinin telaffuzunun yanı sıra hal ve tavrına da dikkat edin, kişileri gözlemleyin. Gerekiyorsa izlediğiniz şeyi durdurun ve siz de cümleleri tekrar etmeye çalışın.
  • İzlediğiniz bir şeyi öğrenmek istediğiniz dilde alt yazı ile izlemek size telaffuzun yanı sıra kelimelerin nasıl yazıldığını da öğretecektir. Yabancı dilde müzik dinlerken de şarkı sözlerini açarak söylemeye çalışabilirsiniz.
  • Tabi ki imkanınız varsa dil öğrenirken seyahat etmenizi tavsiye ederim. Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu bir ülkeye gitmek hem konuşmanızı geliştirir hem de o kültürü çok daha yakından tanımanıza vesile olur. Bir dile maruz kalmak o dili öğrenmedeki en etkili yollardan biridir.

Son olarak sizlere söylemek istediğim tavsiyeler şu şekilde:

  • Sabırlı olun.
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın ve unutmayın ki en büyük rakibiniz sizsiniz. Eğer bugün dünden daha fazla bilgiye sahipseniz bilin ki doğru yoldasınız.
  • Tekrar etmekten vazgeçmeyin.
  • Israrcı olun.
  • Sürekli öğrenmek istediğiniz dil ile haşır neşir olmalısınız. Vazgeçmeyin ve sabır ile devam edin.
  • Kendinizi zorundalık altında hissetmeyin ve kendinizi strese sokmayın. Yavaş yavaş çalışın ve bunun uzun bir yolculuk olacağını kabullenin. Emin olun yolun sonundaki hediyeniz size miras olacaktır.

Kişisel Gelişim kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster