Yüksek Lisans veya Doktora süreçlerinde veya farklı nedenlerden dolayı bireylerden yabancı dil alanında seviyelerini raporlamaları isteniyor. Bunun bir yöntemi de YDS sınavına girerek bir puan almak. YDS sınavı OSYM tarafından gerçekleştirilen bir Yabancı Dil Sınavıdır. YDS sınavı Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunanca dillerinde yapılmaktadır. E-YDS ve YDS olmak üzere iki çeşiti bulunmaktadır. YDS, sınav merkezlerinde kağıt üzerinde yapılan sınavdır. E-YDS sınav merkezlerinde bilgisayarlar üzerinden online olarak gerçekleştirilen yabancı dil sınavıdır. YDS sınavı 80 sorudan oluşmaktadır ve 180 dakikadır. 80 soru için 180 dk gayet makul görünse bile uzun paragraf soruları adayları zorlayabilmektedir.

Genel olarak soru tiplerinden bahsedecek olursak, kelime soruları, gramer soruları, cloze test dediğimiz paragrafın içerisinde bulunan boşluklara gelmesi gereken yapıyı bulma soruları, çeviri soruları, anlam bütünlüğü bozan sorular, paragraf soruları şeklinde soru tipleri bulunmakta. Bu soru tipleri için çalışma da farklı farklı oluyor.

Örneğin paragraf soruları için bol bol okuma yapmak gerekiyor. Verilen uzun paragraflarla ilgili 4 adet soru soruluyor. Bu soruları çözebilmek için aslında paragrafı iyi analiz etmek gerekli ve bu da metni ne kadar anladığınıza bağlı. Metinleri kolay anlamak için kelime bilginizin yanında bol bol metin okumanız gerekmekte.

Aşağıda eklediğim gönderide okuma yapılabilecek güzel kaynaklar listelenmiş bir şekilde bulunmakta.

Düzenli okuma YDS’de yüksek puan alabilmek için en önemli kriterlerden birisi. Bunun için ekteki kaynaklardan günlük olarak okuma gerçekleştirmeniz şiddetle tavsiye edilir. YDS kursu hocası “Kelime bilgisini halleden birisi YDS’nin %80’ini yapar” derdi. Kelime bilgisi ise en önemli nokta. Kelime bilgisine sahipseniz gramer gibi spesifik sorular dışında geri kalan soruları genel hatları ile zaten çözebiliyorsunuz.

Kaynak olarak örnek verebilecek olursak Hacettepe Yayınlarına ait Vocabulary, Grammer, Reading ve Denemelerden oluşan 4 farklı kaynak var. Bu yayın içeriği biraz yoğun ve deneme sınavları olan kitabı ise giderek zorlaşan bir seviyeye sahip. Kolay bir içeriğe sahip değil. Hatta YDS’ye göre birkaç kat daha zorlayan bir yapısı var. Bu kitaplar dışında pekiştirme amaçlı olarak Yargı Yayınevi Akın Dil & Yayınları 2000 YDS Sorusu kitabını tavsiye edebiliriz.

Deneme çözerek devam etme sürecinde YDS Çözümlü Denemeler (15’li) ile başlamak güzel bir seçim olacaktır. Seviyesi kolay-orta arası bir başlangıç yapıyor ve giderek zorluk seviyesi artıyor. Denemenin artısı ise çözümlerinin anlaşılır ve açıklayıcı bir yapıya sahip olması.

Ve son olarak söylenebilecek tek şey KELİME, KELİME, KELİME. YDS’de iyi bir puan almak istiyorsanız ne olursa olsun kelime öğrenin. Fakat kelime öğrenirken kelimenin cümle içindeki anlamı ve kullanımı ile birlikte öğrenmeniz gerekli. Bu şekilde öğrenmediğiniz bir kelime sizin için pasajlar içerisinde bir anlam ifade etmeyecektir. Kelime öğrenmek ile ilgili tavsiye ettiğimiz yöntem ve araçlarla ilgili yazılarımıza aşağıda kaynaklar bölümünden ulaşabilirsiniz.

KAYNAKLAR

Kaynak-1 : Konuları pekiştirmek için her soru yapısı için testler içeren güzel bir kaynak.

Kaynak-2 : Kolaydan zora seviye artıran, çözümlü bir YDS denemesi kaynağı.

Kaynak-3 : Hacettepe Yayınlarının olan kelime kitabı. Kelime öğrenmek için mükemmel bir kaynak.

Kaynak-4 : Hacettepe Yayınlarının Grammer Kitabı. Konu anlatımı yoğun olduğu için biraz karışık gelebilir. Konu anlatımı sonunda testleri mevcut ve testlerin cevap anahtarında kısa kısa çözümleri mevcut.

Kaynak-5 : Hacettepe Yayınlarının Deneme Kitapçığı. Seviye olarak yine zorlaşan bir yapıda. Soru yapısı kaliteli, bir süre sonra seviyesi çok zor gelebilir.

Kaynak-6 : Kelime öğrenirken kullanabileceğiniz bir yöntem olan FlashCard yöntemi ile ilgili yazımız.

Kaynak-7 : Öğrenme ile ilgili olan Zihin Haritalama yöntemini anlattığımız yazımız.


Hayata Dair kategorisinde bulunan diğer içerikleri de okumanızı tavsiye ederiz!