Problemleri çözme yöntemlerden biri olan 8D metodu eskilerden beri kullanılmaktadır. 1974 yılında Birleşmiş Devletler Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Savunma Bakanlığı sistemi 1995 yılında resmi kaldırmıştır ancak Ford tarafından otomotiv sektöründe kullanılması yaygınlaşmıştır.

8D’ye başlamadan önce problemi tanımlanması gerekir. Probleme;

  • Daha önce bu problemlerle karşılaşıldı mı?
  • Karşılaşıldıysa hangi çözüm yöntemleri uygulandı?
  • Uygulanan çözümler neden problemin çözülmesinde etkili olmadı?
  • Hangi problem çözme yöntemleri kullanıldı ?
  • Çözüm için 8D yönteminin kullanılması gerekli mi? Neden?

soruları sorulmalıdır. Eğer uygunsa 8D (8 Disiplin) metodu 8 aşamada uygulanır.

8D AŞAMALARI NELERDİR?

D1 : Takım Oluşumu

Bu aşama 8D’nin ilk ve en önemli olan aşamasıdır. Çünkü takım içerisinde problemlerle ilgili “beyin fırtınası” yapılarak problemin daha kolay çözülebilmesi sağlar. Bu grup çalışmasında problemle ilişkili mühendis ve operatörler bulunması gerekmektedir. 8D takımları 4-8 kişiden oluşur. Takım içerisinde şampiyon, 8D uzmanı ve konu uzmanları bulunması gerekmektedir.

Şampiyon : Takımı denetleme görevini yerine getirir ve genellikle üst yöneticilerden oluşmaktadır.

Lider : Çalışmaları düzenleyen ve koordine eden kişidir. Daha çok üretim müdürleri, kalite mühendisleri liderdir. Aynı zamanda 8D’yi sonlandırabilen kişidir.

8D Uzmanı : Problemin çözülmesi için gerekli kalite araçlarını takıma anlatır ve bu araçların doğru kullanıp kullanılmadığını denetler.

D2: Problemin Tanımı

Problemin raporlandığı adımdır. Problem ne zaman oluştu? Neler etkiledi? Nerede oluştu? Problem hatta/müşteride hangi sorunlara yol açtı? Bu soruların cevabı bulunmalıdır.

D3: Geçici Önleme Faaliyetleri

Problemden etkilenmiş müşteri veya prosesin tekrardan aynı problemi yaşamaması için geçici olarak alınan tedbirlerdir. Bu adımın gerçekleşmesi sırasında karşılaşabileceğimiz en büyük sorun problemin ciddiyetinin örtülmesidir. Geçici önleyici faaliyetler ne çözüm ne de düzeltici faaliyettir. Eğer ana sebep önlenmezse faaliyetler proses akışına dahil olur ve ek maliyet oluşturur.

D4: Kök Nedeni Tanımlama

Kök nedenin tanımlanması aşaması problemin çözülmesindeki en zor aşamadır. Bu nedeni tanımlarken pareto analizi, 5 neden analizi, akış şemaları, balık kılçığı, denetimler, beyin fırtınası, istatistiksel analizler, FMEA raporları, ve hata ağacı analizi yöntemlerini kullanabiliriz.

D5: Kalıcı Düzeltici Faaliyetlerin Geliştirilmesi

Kök sebep bulunduktan sonra düzeltici faaliyetlerin geliştirileceğine karar verilir. Hem maliyet hem de problemin çözümü için en uygun olan yöntem seçilmelidir. Alınması gereken kararlar çok açık bir şekilde gözükmüyor ise kök nedeni doğru bulunmadığını anlamına gelir. Bu durumda D4 aşamasına geri dönülür. En iyi çözüm pratik, mümkün, uygun maliyetli ve sağlam olmalıdır.

D6: Kalıcı Düzeltici Faaliyetlerin Uygulanması

Bu aşamaya gelindiğinde bir eylem planı oluşturulur. Planda kimin, neyi ve ne zaman yapacağı belirtilir.

D7: Yinelemeleri Önleme

Problemlerin tekrar etmemesi için yinelemeleri önleme aşaması uygulanır. Oluşturduğumuz eylem planın istenilen amaca ulaşıp ulaşılmadığına bakılır. İstenilen amaca uygunsa gerekli prosedürlerin güncellenmesi ve sonuçların kaydolması gerekmektedir. Daha sonra talimatların doğru ve gerekli proseslerde uygulandığını görmek amacıyla denetlemeler yapılmalıdır.

D8: Takımın Tebrik Edilmesi

Takımlar tebrik edilir ve işlemlerin başarısı hakkında bilgilendirilme yapılır. Takımın tebrik edilmesi çalışanların moral ve motivasyonlarının artmasını için önemlidir.

Mühendislik kategorisindeki diğer yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz!