Küf oluşumu tüketilecek olan gıdalarda meydana gelen bozulmalardan kaynaklanmaktadır. Tüketildiğinde ise insan veya hayvan fark etmeksizin hastalık oluşturmaktadır. Küf oluşumu ortamdan ortama değişkenlik gösterir. Fakat genellikle oluşum istekleri azdır. Küf oluşumu, gerekli nemi sağladıktan sonra gıda veya herhangi somut eşyalarda çoğalır ve gelişir. Her ortama ayak uyduran küfler en çok meyve ve sebzelerde kendilerini geliştirir.

Bozulma sonucu oluşan küfler gıdalarda acı tat ve pis koku oluştururlar. Bununla birlikte bazı gıdalarda oluşum sağladıktan sonra salgıladıkları maddeden dolayı zehir etkisi oluştururlar. Bu da tüketim sonrası zehirlenmelere sebep olmaktadır. Küf bakterileri, meyve suyu ve konservelerde önemli bozulmalar yapmadığı halde etkilediği görülmüştür. Birçok mo’nın gelişme seviyesi farklıdır. Bundan dolayıdır ki her gıdada oluşumu ve hızı farklıdır. Bazı küf mantarları oksijenli ortamda gelişebilir. Oluşum sonunda ise gıdaların yüzey kısımlarında etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Tabi ki küfler sadece gıda yüzeyinde değil gıdanın farklı bölgelerinde de oluşum sağlamaktadır. Asıl küf oluşumu içten dışa doğrudur. Yani elimize aldığımız küflü bir ürün aslında iç kısımlarında çoktan oluşmuştur biz daha sonra bunu görmüş oluruz. En basitinden ekmek örneğini verebiliriz. Küflü bir ekmeği gördüğümüzde aslında oluşum içten başlamış olup biz son halini yüzey de görmüş oluyoruz. Küf yaşamın bir parçasıdır. Biz insanlar için istenmeyen kötü bir durum olduğu halde bazı bakteriler ve canlılar için yaşam kaynağıdır. Küfler sporlanma ile çok sayıda üreyip çoğalabilir.

Küflü Ürün Tüketimi

Peki küflü ürünleri tüketir misiniz ? Bana soracak olursanız ben etmem. Küflerin gıdaların üzerinde oluşturduğu boyutlar farklıdır. Örnek verirsek, et ve et ürünleri nem içeriği yüksek olduğu için bozulması kolaydır ve yüzeyde belli olur. Bu yüzden o kısımları kesip tüketmek söz konusu olamaz. Ama sebze tarzı ürünlerde biber, lahana gibi nem içeriği düşük olduğu için kesip tüketim sağlayabiliriz. Sonuç ne olursa olsun küf oluşumu olan hiç bir gıdayı tüketmemeliyiz. Zaten vücudumuza bu küf oluşumlu gıdaları aldığımızda karaciğerimizde biriken aflatoksin bize zarar vermektedir. Daha fazla alım sonunda başka hastalık ve problemler yaşanabilir. Aman dikkat.

Küfün Zararları

Küf, birçok hastalığa sebep olabilir demiştik. Şimdi bunu biraz açalım;

  • Öksürük,
  • Mide yanması ve bulantı,
  • Yorgunluk ve halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma,
  • Küfü soluma sonucu, solunum yolu enf. hastalıkları,
  • Küfü cilde temas ettiğiniz zaman deride kaşıntı, döküntü,
  • Sindirim sisteminde bozulma,
  • Kanamalar.

Yukarıda saydığımız birçok hastalık aşırı küf tüketimi ve zehirli olan küflerin tüketimi sonunda meydana gelmektedir. Bu yüzden en ufak küf bakterisi bulunan gıdaları bile tüketmemeliyiz. Küflenmeyen kısımlar sağlamdır deyip yememeliyiz. Küf etkisiyle koku yoluyla sağlam kısımları da etkileyebilmektedir.

Evet hepimizin sağlığı çok önemli hele ki bu zamanlarda bu yüzden sağlıklı gıda tüketmeye çalışalım ve dikkat edelim. Hepinize sağlıklı günler dilerim.


Gıda kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi de okumanızı tavsiye ederiz!