Tofu, soya sütünden elde edilen bir gıda maddesidir. Soya sütünün tortusu da denir. Geçmişi uzun yıllara dayanmaktadır. İlk olarak Çin’de tüketilmeye başlanmıştır. Çinli bir aşçının anlık bir hatası sayesinde bulunmuştur. Asya’da oldukça yaygındır. Veganların tercih ettiği bir peynir türüdür. Özellikleri bakımından kendine hastır. Dokusu yumuşak ve farklı bir lezzete sahiptir. Besin değerinin çok yüksek olmasıyla beraber yağ oranı oldukça düşüktür. Çorbalarda, salatalarda ve birçok yemekte kullanılmaktadır. Tofu üç formda bulunmaktadır. Katı, yumuşak ve ipeksi. Kahvaltılarda en çok ipeksi tofular tercih edilmektedir.

Tofu Nasıl Yapılır?

Tofu için malzemeler; 500 gr soya fasulyesi, 250 ml limon suyu ve 3.5 litre sudur. İlk olarak soya fasulyeleri 5-6 saat suda bekletilmelidir. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra soya fasulyeleri blender yardımıyla iyice ezilir. Ağzı açık bir kap üzerine ince biz bez kapatılır. Bez üzerine bu püre haline gelen soya fasulyeler dökülür ve süzülmesi beklenir. Kalan katı posaya ”okara” denilmektedir. Okara da protein bakımından oldukça zengindir. Kalan su ise 10 dakika boyunca kaynatılır. Daha sonra ılıyana kadar karıştırılır. Limon suyuna ılıyan su yavaşça ilave edilir. Karıştırırken ara verdiğiniz an peynir kesilebilir ve istediğiniz bir peynir olmaz. Karıştırdığımız sıvı tekrar süzüldükten sonra ilk kıvamını alır. Ve tofularınız hazır. Buzdolabında saklanabilir.

Tofu Peynirinin Faydaları

  • Tofu B vitamini açısından zengin olduğundan kansızlık sorununu giderme konusunda oldukça başarılıdır. Kırmızı kan hücrelerini çoğaltır.
  • Kalsiyum oranı yüksek olduğu için kemik ve diş yapısını güçlendirir.
  • Kolesterolü dengede tutar. Tofunun kolesterol değeri oldukça düşüktür.
  • Bitkisel ve sağlıklı bir protein maddesidir.
  • Tofu, kabızlık ve ishal problemlerini giderir. Bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Hazımsızlık sorununu çözer.

Tofu Peynirinin Besin ve Kalori Değeri

Tofunun beslenme değeri özellikle vegan olarak beslenen bireyler için oldukça önemlidir. Vegan beslenmede, diyet yemeklerinde tofunun kalori miktarını ölçülü şekilde konulduğunda daha fit tabaklar hazırlanabilir. Şimdi tofu da yer alan vitamin ve minerallere bakalım. 100 gram tofuda 4.8 gram yağ, 7 mg sodyum, 121 mg potastum, 1.9 gram karbonhidrat, 0.3 diyet lifi, 8 gram protein, 85 iu A vitamini, 350 mg kalsiyum, 0.1 mg C vitamini, 5.4 gram demir, 30 mg magnezyumdur. Kalori açısından baktığımızda 1 dilim tofu 44 kaloridir. 50 gram 73 kalori, 75 gram 109 kalori, 100 gram 145 kaloridir.

Tofunun Zararı Var Mı?

  • Soya fasulyeleri geçmişten günümüze orijinal olarak gelmediği için zamanla tohumunda değişime uğramıştır. Yapılan bir araştırmaya göre soya fasulyelerinin genetiğinin %90 değiştirildiği belirlenmiştir. Bu durum birçok insanda bağırsak rahatsızlığına sebep olabilir.
  • Tofu içerisinde fitoestrojenler veya bitki esaslı estrojenler barındırır. Bunların vücuda östrojen benzeri bir etkisi vardır. Bu yüzden normal östrojen üretimini engellerler ve meme kanserine yol açabilirler.
  • Soya goitrojenik bileşikleri ve izoflavonu genistein içerir. Bu goitrojenler, tiroid hormon üretimine zarar verirler.
  • Tofu içerisinde fitat içermektedir. Fitat beslenme karşıtı olarak bilinmektedir.
  • Tofu aşırı kullanımında unutkanlık ve bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir.
  • Tofu soya fasulyesinden olduğu için bazı kişiler bu sindirimi tam anlamıyla gerçekleştiremeyebilir.
  • Soya kalp kaslarının zayıflamasına da zemin hazırlamaktadır.

Gıda kategorisinde bulunan diğer makaleleri de okumanızı tavsiye ederiz!