Amerikalı bir istatistikçi olan Deming, kalite yönetimi üzerine yaptığı başarılı çalışmaları ile ünlüdür. Kalitenin iyileşmesi ile giderlerin azalacağını, verimliliğin artacağını ve bu durumun pazar payını da arttıracağını savunmuştur.

Toplam kalite ve yönetim çalışmalarında, klasik yöntemleri eleştirmiştir. Düşüncelerini, işletme ve çalışanlar hakkında örnekler vererek “Sanayi, Hükümet ve Eğitim İçin Yeni Ekonomi” kitabı ile aktarmıştır. Bu sayede de toplam kalite anlayışının temellerini atmıştır.

Akademik Hayatı ve Başarıları

Wyoming Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. Sonrasında Colorado Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve son olarak Yale Üniversitesi’nde matematiksel fizik alanından doktorasını almıştır.

Walter Shewhart (fizikçi, mühendis ve istatistikçi) ile tanıştığı yıllarda istatistiğin kalite yönetiminde kullanılması üzerine bilgiler edinmiştir. Ayrıca 1950 yılında “The Union of Japanese Scientists and Engineers” tarafından Japonya’ya davet edildi. Bu davetin sonucunda Japonlara toplam kalite yönetimini öğretmiş oldu.

Japonlar için önemli bir yeri olan Deming için her yıl “Deming Ödülleri” adı altında kalite ödülleri verilmektedir. Ayrıca Deming de 1960 yılında Japonya tarafından “Kutsal Hazine Düzeni (Order of the Sacred Treasure)” ödülünü almıştır.

1987 yılında ABD Başkanı’ndan “Ulusal Teknoloji Ödünü”nü, 1988 yılında ise Ulusal Bilimler Akademisi’nden Üstün Bilim İnsanı ödülünü almıştır.

Deming ve Toplam Kalite Yönetimi

Üzerinde çalıştığı konular ile rekabet gücünü arttırmıştır. Ayrıca kalite devriminin önderi olmuştur. Geleneksel yöntemin açıklarını ve eksikliklerini etkin bir şekilde açıklamıştır. Kalite yönetimi için köklü bir zihniyet ve kültür değişiminin olması gerektiğini savunmuştur. Aslında kalite, çalışanların değil yönetim kararlarının bir sonucudur. Deming’in çalışmalarından sonra “toplam kalite yönetimi modeli”, “iş mükemmelliği modelleri” ve “yalın yönetim modeli” oluşturulmuştur.

Deming, kalite yönetimine üç unsur ile yaklaşır.

Bu unsurlar kalite mühendisliğinin temelini oluşturur. Ayrıca endüstri mühendisliği bölümü için de oldukça önemlidir.


Biyografi kategorimizde yer alan diğer içeriklerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Sena EFENDİOĞLU

2018 yılında Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2019 yılından itibaren de Gebze Teknik Üniversitesi'nde yine kendi alanımda yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Ayrıca benimühendisim.com platformunda da sizlere kaliteli içerikler sunabilmek amacıyla yazarlık ve editörlük görevlerimi severek yerine getiriyorum. Yapay zeka teknolojileri, robotik ve mühendislik konularını ilgi alanım arasında sayabilirim. Bunlara ek olarak kişisel gelişim alanında içerikler oluşturmaya da özen gösteriyorum.

Tüm Makaleleri Göster